قائم کردن ستون ها در ساختمان
یکی از مواردی که نیاز دارد در این قسمت به آن بپردازیم و بیشتر در مورد ستوهای فلزی و یا در ساختمان های اسکلت فلزی کاربرد دارد ، قائم کردن یا شاغول بودن ستون ها می باشد. البته این موضوع بدین معنی نیست که در ساختمان ها بتنی نیاز به قائم کردن ستون ها وجود ندارد. در ساختمان های بتنی در زمان بتن ریزی، به دلیل جابجایی که ممکن است رخ دهد آرماتور بند ها با استفاده از شاغول اقدام به قائم کردن ستون ها می نمایند. در این قسمت ما روش قائم کردن در هر دو نوع ستون را بیان خواهیم کرد. اما بیشترین کاربرد این مبحث در ستون های فلزی می باشد.
- قائم کردن ستون های بتنی : برای چک کردن این حالت می توانیم بجای استخراج آکس ستون از نقشه ، مختصات چهار گوشه هر ستون را استخراج کرده و در بالا و پایین ستون چک کنیم . که این منطقی ترین راه ممکن است . از طرفی می توانید از روشی که برای ستون های فلزی وجود دارد نیز استفاده کنید.
- قائم کردن ستون های فلزی : در ساختمان های اسکلت فلزی ، با استفاده از جرثقیل و شاغول، ستون های فلزی را تقریبا قائم می کنند. نقشه بردار باید آن را چک کند. همانطور می دانید هر ستون اگر در دو صفحه ( در دو ضلع مربعی خود ) شاغول باشد می توان نتیجه گرفت که ستون به صورت قائم قرار دارد. شکل زیر ستون فلزی و عدم شاغولی بودن را دو صفحه را نشان می دهد. ( خط آبی رنگ خط شاغولی و قرمز رنگ عدم شاغولی بودن ستون ).
دو روش برای چک کردن قائم بودن ستون وجود دارد : روش اول ، این روش را در اکثر سایت ها دیده ام . در این روش ابتدا دوربین را در یک سمت ستون ها مستقر کرده بگونه ای که ، همه ستون ها دیده شوند. سپس در قسمت پایین ستون و با استفاده از متر، وسط آن را پیدا کرده و لاک غلط گیر علامت گذاری می کنیم . سپس با دوربین به آن نشانه روی می کنیم و بعد بدون دست زدن به پیچ حرکت جزئی لمپ افقی ، و فقط با حرکت پیچ جزئی لمپ قائم ( تلسکوپ) به سمت بالای ستون نشانه روی میکنیم . اگر مرکز تار ها تقریبا در وسط باشد ستون در این صفحه قائم است در غیر اینصورت با پیچ حرکت جزئی لمپ افقی به مرکز تقریبی ستون در بالا نشانه روی میکنیم و سپس بدون دست زدن به پیچ حرکت جزئی لمپ افقی ، و فقط با حرکت پیچ جزئی لمپ قائم به سمت پایین ستون نشانه روی می کنیم و محل تارهای را با لاک غلط گیری دوباره علامت گذاری می کنیم . اختلاف دو نقطه میزان ناشاغولی در ستون را نشان می دهد. شکل زیر این مراحل را نشان می دهد ( دایره زرد رنگ : مرکز ستون در قسمت پایین و دایره سبز رنگ : مرکز تقریبی ستون در قسمت بالا و دایره قرمز زنگ : تصویر مرکز تقریبی قسمت بالای ستون در سمت پایین ).
با تصحیح این اختلاف بدست آمده ،ستون در این صفحه شاغول می شود و باید این مراحل را برای همه ستون انجام دهیم . سپس دوربین را در سمت دیگر مستقر کرده و همه مراحل بالا را برای شاغول کردن ستون ها در صفحه دیگر انجام دهیم. بهتر است برای رسیدن به دقت بالا همزمان از دو دوربین استفاده شود. این روش مورد قبول من نیست چون اکثرا ما از یک دوربین استفاده می کنیم و قابلیت استفاده از دو دوربین هزینه بر می باشد از طرفی در این روش و با یک دوربین خطا وجود خواهد داشت . پیشنهاد من روش دوم می باشد که با یک دوربین و تکیه بر یک خلاقیت استوار است روش دوم تجربی بوده و من در سایت و محل خاصی آن را ندیدم . روش دوم ، این روش خیلی شبیه به روش اول می باشد یعنی در این روش ابتدا دوربین را در یک سمت ستون ها مستقر کرده که همه ستون ها دیده شوند. سپس در قسمت پایین ستون و با استفاده از متر وسط آن را پیدا کرده و لاک غلط گیر علامت گذاری می کنیم . سپس با دوربین به آن نشانه روی می کنیم و فاصله دوربین تا نقطه را با استفاده از DIST دوربین اندازه گیری می کنیم و و بعد بدون دست زدن به پیچ حرکت جزئی لمپ افقی ، و فقط با حرکت پیچ جزئی لمپ قائم ( تلسکوپ) به سمت بالای ستون نشانه روی میکنیم و فاصله دوربین تا نقطه بالا را با DIST اندازه گیری می کنیم. اگر مرکز تار ها تقریبا در وسط باشد ستون در این صفحه قائم است در غیر اینصورت با پیچ حرکت جزئی لمپ افقی به مرکز تقریبی ستون در بالا نشانه روی میکنیم و سپس بدون دست زدن به پیچ حرکت جزئی لمپ افقی ، و فقط با حرکت پیچ جزئی لمپ قائم به سمت پایین ستون نشانه روی می کنیم و محل تارهای را با لاک غلط گیری دوباره علامت گذاری می کنیم . اختلاف دو نقطه میزان ناشاغولی در ستون را در این صفحه نشان می دهد. حال دیگر نیاز به جابجایی دوربین نیست و برای چک کردن قائم بودن ستون در صفحه دیگر، فقط کافی دو طول اندازه گیری شده با DIST را باهم مقایسه کنیم واگر برابر بودند ستون در آن صفحه نیز شاغول می باشد و در غیر این صورت ، اختلاف دو طول نشان دهنده میزان ناشاغولی ستون در صفحه دیگر می باشد. این موضوع بر این اصل استوار است که فاصله افقی دوربین از نقاطی که موقعیت (x,y) یکسان ولی ارتفاعات مختلف دارند، یکسان می باشد.
سلام مهندس واسه ساختمونای مسکونی باید بنچ مارک تهیه بشه؟مالک این کارو نکرده و پروانه گرفته باید چکار کنیم واسه پیاده سازی ها
سلام . وقتتون بخیر . معمولا در اکثر کارها در شهرهای مختلف بنچ مارکی تهیه نمیشه و نقشه بردارهایی که طرف قرداد شهرداری هستند برای پیاده سازی بنچ مارک می زنند ولی به مالک ارائه نمیشه و برای پیاده سازی های بعدی برای خودشون استفاده می کنند . جهت پیاده سازی ساختمانی که مالک پروانه گرفته باید از مالک نقشه UTM تهیه شده توسط شهرداری را بگیرید و وضع موجود را برداشت کنید و سپس بر روی نقشه UTM جانمایی کنید و در صورت نداشتن مغایرت ، اقدام به پیاده سازی چهار میخ ملک و بعد با چک کردن نقشه معماری و سازه ملک می توانید ستون ها و فنداسیون را پیاده کنید
شما پیج اینستا هم دارین؟
جرثقیل بکسلی